Beneficiile covoraselor (runnerelor / presurilor) antioboseala sunt cel mai bine ilustrate de catre James M. Kendrick in articolul sau  publicat in revista Occupational Health&Safety din Aprilie 1999:

"Covorasele cu efect inhibitor al oboselii picioarelor sunt fabricate pentru a face corpul sa se miste si sa se incline natural, ceea ce impune muschilor gambei si coapsei, miscari subtile si delicate. Acest lucru ajuta la circulatia sangelui si impiedica ca acesta sa stagneze in vene, ce cauzeaza, ulterior efectul de oboseala."


Studii efectuate la Centrul de Bioinginerie din Universitatea Michigan si Departamentul de Inginerie Industriala al Universitatii Kansas, releva diferenta dintre statul in picioare pe suprafete dure si moi. Ambele studii au ajuns la concluzia ca aceste covorase reduc oboseala si sporesc confortul in mai multe parti ale corpului. Statul in picioare pe suprafete dure, pentru perioade mari de timp, poate crea probleme. In primul rand, statul in picioare determina muschii sa stea incordati, acest lucru afectand circulatia sangelui, articulatiile si muschii incep sa doara iar sangele nu mai circula normal. Cu toate ca este putin dureros si obositor, statul in picioare pe suprafete dure provoaca, in timp, leziuni grave.


Cum este descris de Dl. Kendrick, efectul de amortizare al covoraselor cu sistem anti-oboseala permit efectuarea de miscari mici ce nu lasa ca sangele sa stagneze in picioare. Reducerea starii de oboseala reduce riscul de accidentare si imbunatateste randamentul. Pe de alta parte, si prea multa amortizare poate sa aiba un efect negativ, adica va cauza oboseala in exces deoarece forteaza muschii sa lucreze mai mult. De ex: alergatul pe plaja - o senzatie asemanatoare.

 

Care este deci avantajul principal al covoraselor (runnerelor) antifatigue?

Conform lui Dan MacLeod - autor si consultant bioinginer, 1 minut pe zi pierdut la locul de munca din cauza oboselii inseamna cam 100 minute pe an, 5 minute pierdute pe zi rezulta aprox. 500 minute pe an, si tot asa. Cand generalizam calculul la tot personalul dintr-o intreaga unitate de lucru, nu este asa de greu sa ne dam seama cat de mult pot covorasele pot sa imbunatateasca si sa mareasca randamentul la locul de munca.

 

De ce avem atatea tipuri de covorase antioboseala?

Chiar daca rezultatul studiilor asupra folosirii presurilor antifatigue indica foarte clar avantajele acestora, eficienta covoraselor se raporteaza in final la perceptia lor de catre angajati. Greutatea unui angajat si preferinta lui in ceea ce considera a fi confortabil impun dezvoltarea diferitelor categorii de presuri antioboseala. De exemplu, o persoana ce cantareste 90 kg va avea nevoie de un covoras diferit fata de o persoana ce cantereste numai 60 kg. Pe langa senzatia de tare / moale a presului, la fel de important este si libertatea de miscare a muncitorului la locul de munca. Stim ca functia de anti-alunecare este foarte importanta (1 din 6 accidente la locul de munca se datoreaza alunecarii sau caderii, iar recuperarea din aceste accidente reprezinta 35% din totalul zilelor de concediu medical), insa la fel de importanta este si libertatea de a se roti / invarti a muncitorului.